Силата да побеждаваш себе си hero banner

Силата да побеждаваш себе си


Силата да побеждаваш себе си

Article
  |  
2014-04-21

Няма смисъл, не си прави труда, нищо няма да се промени, ти луд ли си, държавата ни е виновна, няма да успееш и т.н. Замислете се по колко пъти на ден чувате или изричате тези думи? Сядате вечер уморени пред телевизора с бира в ръка и гледате поредният сладникав американски филм за това как ученик от малко затънтено градче в Тексас получава своя шанс в живота, взима стипендия и отива да играе в престижен университет и накрая става милионер, играейки в НФЛ. И после заспивате, за да посрещнете поредният скучен ден в офиса с мисълта „само по филмите има хепи енд”. Заспивате, а в съня си виждате себе си, на 22, станал рано да тичате с мисълта за това какво трябва да хапнете преди обедната тренировка, за това колко имате да учите между двете тренировки, за това коя програма ще даде най-добри резултати, за това дали ще успеете да пробиете на пробите… По средата на джогинга вие осъзнавате, че това не е сън, това наистина сте вие и не – не сте в Америка или някоя друга страна на мечтите, вие тичате по пръста на някогашният стадион в квартал Сердика, сега буренясал и неизползван. От музиката в ушите ви кънти 50 Cent, а слънцето още не се е показало. Навън няма жива душа освен ранобудните цигани от близкото гето, дошли на сутрешна обиколка по кофите. Това само кара самотното момче да сложи слушалките обратно и да продължи да тича, да тича затворено в своите мисли и мечти…

Представям ви Александър Кенанов, роден на 22 Май 1989 година – играч на Софийските Мечки. Едва на 18, случайно видял един билборд, той се записва да тренира американски футбол за Тийм София (сега Софийските Мечки).

7 години по късно, десетки мачове за Мечките и цял сезон изигран в отбора на Кралево в Суперлигата на Сърбия, като капитан на защитата, той е търсен от редица отбори в източна Европа. Но неговите мечти са далеч по-различни.

Пробива идва през 2013 година ,когато на тренировъчен лагер в Сърбия неговият талант и физически дадености биват забелязани от Майк Кохран, треньор в университета SNU, Тексас. Сашо получава пълна стипендия за магистратура по бизнес администрация именно благодарение на американския футбол.

Открит през 1899 Southern Nazarene University се намира на запад от град Оклахома. Самият университет предлага кампус, разположен на цели 40 акра и е с изцяло християнска насоченост. Мотото на университета е „Dream with confidence” (да мечтаеш с увереност) и в него се предлагат хуманитарни, социални и здравни науки.

Eдва ли, ако някой му беше казал „след 7 години ще играеш американски футбол в САЩ”, той щеше да повярва. А защо не? Какво ни пречи да се борим да постигнем мечтите си? Защо няма кой да ни каже още докато сме млади, че всичко зависи от нас. Дали ще станеш по-добър човек, по-силен, по-умен, по-успял – всичко зависи от теб. Ако днес някой ме попита – какво ти даде американският футбол и трябва да отговоря с една дума – това ще е „сила” – силата да побеждавам себе си. Да се изправиш след като са те победили, да станеш рано, за да тренираш, да стъпиш на терена въпреки че знаеш че противника е два пъти по силен и страха изпълва душата ти, да се изсмееш, когато вече не можеш да продължиш и въпреки това краката и ръцете ти да продължат да се движат, да се изправяш срещу трудностите в живота с усмивка, защото знаеш, че няма нищо невъзможно и неразрешимо.

Сашо победи себе си в тази своя първа битка и стана първият българин приет в колеж в САЩ благодарение на американския футбол.

Антон Дойков
Софийските Мечки
www.sofiabears.bg

*Късметът е предсмъртното желание на тези, които смятат че победата е случайно стечение на обстоятелствата, потта от друга страна е за тези които знаят, че победата е въпрос на избор.

Снимки:

Марина Михайлович

Яна Блажева