American football requires physique and mind hero banner

American football requires physique and mind


American football requires physique and mind

Article
  |  
2010-11-17

 Дано и хората в Дупница се запалят по този спорт, пожела си в града мениджърът на „Тийм София” Иво Икономов

 

Иво Икономов (вляво) и Александър се изправиха един срещу друг.

Американският футбол може и да забива редовно тъчдаун в сърцата на янкитата, но в България отбелязва всеки ярд пред публика като аматьор изправен пред стена от префесионални защитници. Защото най-популярната игра зад Океана търси още своите фенове и играчи у нас.
Зрелищната игра изисква не само силна физика и бързина, но и дисциплина, и ум. Колкото и да не ви се вярва тактиката на отборите има по-голямо значение от мускулите и екипировката. Затова и играчите казват, че екипировката идва последна. Първо са здравите тренировки за тялото и психиката. А ако си късметлия някой ден мажоретките ще викат и твоето име.

„Всеки отбор е силен колкото най-слабия му играч”, казва Александър Кенанов от „Тийм София”.

Тимът по американски футбол е разделен на два подотбора, които обикалят страната и популяризират този спорт. Демонстрационният мач между „Saints”* и „Dragons”* на бейзболния стадион в жк „Бистрица” в Дупница доказа, защо мотото на момчетата е “No Excuses” (без извинение).

Защото и в такъв приятелски мач, и в такъв слънчев ден като днешната неделя волята за победа стои над всичко, а извинения за провала няма.

„Нашата цел е да развием спортния дух на нацията и да разпространим американския футбол, защото за него трябва не само поддържане на силна физика, но и мисъл. За жалост повечето млади хора стоят у дома и трудно обръщат внимание на спорта. Иначе интерес има. В това се убеждаваме като ходим по градовете и правим демонстрационни мачове. Засега отбори има в София, Благоевград, Плевен и Лом. Идеята ни е и в Дупница да има такъв отбор”, обясни мениджърът на „Тийм София” Иво Икономов, който е и от най-сърцатите играчи на терена.

„В американския футбол има много сблъсъци, експлозия. Но трябва да можеш и да мислиш, да спазваш тактиката. На терена излизат 11 срещу 11 играча. Едните в нападение, другите в защита. Нападението има четири опита да премине 10 ярда, ако успее има още четири опита. Така се стига до края на терена. При отбелязване на тъчдаун се бележат 6 точки. Целата на защитата е да спира нападението. В момента, в който нападението не успее да премине ярдовете, топката преминава в защитата и се разменят местата”, обясни простичко иначе сложните правила на играта (или поне за нас българите) Александър Кенанов.

„Нашият отбор е имал американски треньори. Имаме и няколко български. Това са хора, които са играли в чужбина и се занимават с този спорт от години. Нашият отбор е на едно средно европейско ниво”, добавя Александър, който на терена в Дупница водеше „по-младите”.

Миналата година българите победили шампиона на Румъния. и шампиона на „Б” група в Сърбия. „Засега само туърците ни се опъват, но скоро и тях ще бием”, казва още №55.

Според момчетата американски футбол може да започнат да тренират 5-годишните деца. Така е в САЩ. Но преди косите на майките да побелеят ще уточним, че децата и жените играят разновидност на американския футбол-флаг футбол. За разлика от варианта с фул контакт той е по-безопасен, но иначе изисква същите качества-бързина, дисциплина и мисъл.

При него на колана се закачат флагчета и вместо играчите да се блъскат, за да се повалят, е нужно само да вземеш флагчето на този, който е с топката в момента.

„Иначе правилата са същите, но няма сблъсък и затова тази разновидност е разпространена сред жените в Европа. Флаг футболът е много подходящ и за тиймбилдинг, защото отборът трябва да работи като един човек”, казва още Иво Икономов, който се занимава с американски футбол от 15 г.

Той казва, че формата на спортистите се поддържа с комплекси упражнения.

Момчетата от София тренира националният шампион по скуш.

„Най-важното са бързина и експлозивност. Цялото тяло трябва да е развито и трябва бърза реакция. Не е като да стоиш във фитнеса и да правиш мускули”, казва още Икономов.

В отбора на столичани има зъболекари, адвокати, студенти, уеници…Не са професионални играчи, но се стремят към професионално ниво.

Затова не играят само през силния пролетен сезон, в който се играят срещите в Европа, но и през есентта.
„Нашата федереция е член на Европейската федерация по американски футбол. В момента има идея да се направят няколко лиги. Така ние ще сме в Балканската лига с Турция, Хърватска, Румъния и Сърбия. Идеята е победителят от вътрешното първенство да играе със средноевропейската група. И накрая да се срещат победителите от отделните лиги”, обяснява Икономов.

*В превод Светци и Дракони

Автор: Десислава Панайотова-Янкова

Източник: DenNews.bg

 

Иво Икономов (вляво) и Александър се изправиха един срещу друг.

Иво Икономов (вляво) и Александър се изправиха един срещу друг.