Софийските Мечки спечелиха в уникална битка вторият си мач за Балканската Лига

By
Updated: ноември 5, 2013

На 03 Ноември от 15 часа, на Стадион Академика (зад хотел Плиска) един срещу друг се изправиха отборите на Софийските Мечки и сръбският Кралево Роял Краунс. Това бе е и пряк двубой за новосформираната Балканска лига по американски футбол (BAFL).

След загубата в първият си мач за лигата от Букурещ Ребелс, мечките се нуждаеха от задължителна победа. Началото предвещаваше много трудна битка за българите – срещу оределият поради контузии състав на мечките от едва 20 играча сръбският отбор противопостави над 44 играча, макар и част от тях да бяха младежи и помагащи им играчи от други сръбски отбори. Голям стимул на мечките дадоха обаче близо 500 души публика – рекорд за посещаемостта на мач по американски футбол у нас, както и танцов състав VS Dance които подгряваха обстановката преди и по време на мача.

 

В отличните условия на изкуствения терен на Академика и хубавото време, на отборите не им оставаше друго освен да дадат най-доброто от себе си. Мачът започна ударно за сърбите които с дълъг пас на Стефан Дурич успяха да отбележат още при първото си нападение. Мечките започнаха мудно, но успяха до края на полувремето да удържат равенството чрез тъч даун на уайд рисийвъра Тодор Стаменов след отличен пас на куортърбека Кристиян Чан. За първи път от много време мечките успяха да постигнат баланс между силната си защита и резултатното в този мач нападение.

През второто полувреме неуморимият и изключително опитен сръбски отбор продължаваше да натиска в нападение и отново поведе в резултата на два пъти, а мечките отново бяха догонващи, но само с един тъч-даун разлика, благодарение на един от най-дългите рънове на куортърбека Чан – близо 40 ярда претичани за тъч даун. Така дойде и по принцип силната във всички мачове последна четвърт на мача. Леко смутеният от сериозната българска съпротива сръбски отбол не успя да спре силното нападение на мечките, което буквално „мачкаше“ и взимаше ярдове благодарение на рънингбеците Александър Кенанов и Симеон Василев и отличната игра на линията. Това даде възможност и за дълги пасове, като след един такъв уайд рисийвъра Атанас Атанасов след перфектно изпълнен пас в ъгъла доближи разликата в резултата само до 1 точка – 19 на 20.

 

Въпреки опитите на сърбите да отговорят – силната защите на мечките не има даде възможност да поведат, а във ответното нападение само минута преди края на мача мечките тръгнаха напред за победа и след няколко първи дауна чрез тичане и успешни пасове, Кристиян Чан успя да отбележи тичайки по земя. В опита за допълнителни точки Тодор Стаменов шутира, топката се отби, но щастливо попадна отново в него и това тотално съкруши гостите, като резултата набъбна на 27 на 20. Роял Краунс имаха възможност за последна атака, но обезвереният вече сръбски отбор вече нямаше сили да отбележи отново.

Победоносният вик на публиката заглуши финалния сигнал на главния съдя. Игралият се за първи път мач на изкуствено осветление се превърна в празник за Мечките, които запазват реални шансове да се борят за първото място в Балканската лига.

Този мач за пореден път показа, че българите имат силата да се борят и в групови спортове, стига да загърбят индивидуалните пристрастия и да играят като едно, като един отбор и да то не за себе си, а за съотборника до тях.

03 Ноември 2013 г., София, стадион „Академик“, BAFL:

Софийските Мечки 27 : 20 Кральево Роял Краунс /Сърбия/

Стефан Дурич TD- 6 /0:6/, Иван Живанович PAT- 1 /0:7/, Тодор Стаменов TD- 6 /6:7/, Тодор Стаменов PAT- 1 /7:7/, Неманья Гайович TD-6 /7:13/, Кристиян Чан TD-6 /13:13/, Стефан Дурич TD- 6 /13:19/, Иван Живанович /13:20/, Атанас Атанасов TD-6 /19:20/, Кристиян Чан TD- 6 /25:20/, Тодор Стаменов TPC- 2 /27:20/

Видео: БНТ

http://sport.bnt.bg/index.php/drugi/amerikanski-futbol/goljama-pobeda-za-mechkite-v-balkanskata-liga

Снимки: VS Dance, Христо Петров, Яна Блажева, Явор Янакиев

 

 

 

One Comment

You must be logged in to post a comment Login